O projektu

e-Župe | župni e-portal

Projekt e-župe strateški je projekt digitalne transformacije župa i župne administracije, u potpunosti prilagođen s Općom uredbom (EU) 2016/679 (tzv. GDPR) koja je na razini EU u primjeni od svibnja 2018.g. te provedbenim Zakonom Republike Hrvatske o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Do 2007.g., kada je u primjenu u Republici Hrvatskoj uveden osobni identifikacijski broj (OIB), kao osobni identifikator svake osobe koristio se isključivo jedinstveni matični broj građana (JMBG). Od tada, u župnim se evidencijama OIB počinje koristiti, no neke župe koristile su isključivo JMBG i izostala je standardizacija podataka.

Portal e-župe primjenom najsuvremenijih algoritama tako omogućuje npr.
- centralizirane Matice (krštenih, krizmanih, pričešćenih, vjenčanih, pokojnih), kako bi sinhronizacija osobnih podataka unutar profila svake osobe bila potpuna,
- upravljanje privolama župljana (GDPR, AZOP),
- direktno zaprimanje zahtjeva za ispravcima u Župe prvog upisa (vlasnika podataka o župljanima).
- definiranu teritorijalnu pripadnost ulica i kućnih brojeva pod župe.

Profil osobe sastoji se od osnovnih podataka (koji se unose prilikom registracije) i podataka iz matičnih evidencija (datum krštenja, krstitelj, kumovi itd.) za sve matične knjige (krštenih, pričešćenih, krizmanih, vjenčanih).
Kada župa u kojoj se registrirani korisnik krstio/pričestio/krizmao/vjenčao počne koristiti e-župe portal, ako profil osobe postoji, župa će nadopuniti profil podacima iz matičnih evidencija.
Ako se npr. osoba krstila u jednoj župi, a pričestila ili krizmala u drugoj župi, župe će popunjavati profil ovisno o podacima u svojim knjigama.
Ako profil ne postoji, župa će automatski kreirati profil osobe i unijeti sve potrebne podatke iz svojih župnih knjiga. Dakle, osobne podatke kao što su OIB/JMBG, ime, prezime, datum rođenja, spol, adresa i sl. župe već imaju u župnim knjigama. Prilikom registracije korisnika samo se skraćuje korak integracije svih podataka u profil osobe.

Važno je napomenuti da profil osobe nije isto što i korisnički račun (account) za korištenje sustava. Profil osobe vidljiv je župniku u čijim je knjigama ta osoba zavedena, a sama osoba može podnijeti zahtjev za otvaranjem korisničkog računa čime može ostvariti pristup svom profilu.

Svi detalji iz profila osobe (kao što su kontakt podaci) uvjetovani su već spomenutom privolom kojom svaka osoba registrirana unutar e-župe portala može upravljati ažuriranjem svog korisničkog profila.

Sigurnost osobnih podataka od neovlaštene ili nezakonite obrade pri tome je zaštićena primjenom najviših tehničkih, sigurnosnih i organizacijskih mjera zaštite osobnih podataka.

Više o načinima pohrane, čuvanju i obradi ovih podataka možete pročitati u e-župe Politici privatnosti.